Gemeenteraad neemt beslissing:

 

De gemeenteraad van Zaanstad zal donderdag 25-01-2018 een beslissing nemen of het krediet besluit referendabel is wat betreft het cultuurhuis.

Zaanstad voor Iedereen, heeft het voornemen om dhr. De Bruyn van het Kultuurklutser toestemming te geven om de benodigde 5000 handtekeningen op te halen om zo een referendum te kunnen houden.

De vraag is alleen welke vraag moeten wij in samenspraak met dhr. de Bruyn stellen aan de kiezers. In 2013 is namelijk al besloten dat het cultuurhuis er zal komen en wij kunnen geen referendum houden met de vraag bent u voor of tegen het te bouwen cultuurhuis.

De vraag die wij wel kunnen stellen is, bent u voor een voltallig cultuurhuis of wilt u aan half afgemaakt cultuurhuis? Ja het kost ons veel geld, maar het huidige centrum heeft ons ook veel geld gekost, maar of u het nou mooi vind of niet, het heeft ons inmiddels ook veel opgeleverd. Wij hielden ons hart vast toen V&D failliet ging, maar mede dankzij ons vernieuwde centrum stond het pand niet lang leeg. Dit hebben wij wel te danken aan onze inwoners en gemeente om ondanks de tegenstanders toch door te pakken en het centrum te vernieuwen.

Maar nu het cultuurhuis, veel tegenstanders zeggen er moet straks veel meer geld bij en het gaat ten koste van andere culturele instellingen in de stad. Wij willen dit bestrijden, wij hebben meerdere malen gevraagd aan het college dat er voldoende cultuur blijft in bijvoorbeeld Zaanstad Noord. Dit is ook bevestigd door het college en met name Fluxus is behoorlijk actief op scholen. Fluxus werkt ook nauw samen met het Zaantheater en deze laatst genoemde zou ook graag het cultuurhuis gebouwd zien worden. Maar dhr. de Bruyn heeft zijn gelijk gekregen bij de rechter, wij zijn van mening dat de strijdbijl begraven moet worden en zien het liefst dat de gemeente met dhr. de Bruyn nog een keer om de tafel gaat zitten om te kijken of zij er gezamenlijk uit kunnen komen. Want dhr. de Bruyn is namelijk niet tegen het cultuurhuis, maar is niet blij met de indeling zoals wij van hem begrepen hebben. Het kan en mag toch niet zo zijn, nu wij als gemeente zover zijn met het centrum dat wij het net niet kunnen afmaken.

Uiteraard zijn wij bereid om met een ieder in gesprek te gaan over dit onderwerp, want zoals gezegd wij zijn er voor iedereen.